Rangliste - De Bedste Hårolier

Ved du hvad hår porøsitet er og hvilken porøsitet har dit hår?

Hår porøsitet er intet andet end niveauet af hvor højt hårets kutikula er løftet. Porøsiteten bestemmer hårets tilstand. Jo højere løftet kutikula, jo værre tilstand. Det skrøbelige skaft i håret er dermed udsat og mere modtagelig over for skadelige faktorer.
Vi skelner mellem tre typer af hår porøsitet:

  1. Lav porøsitet – kutikula ligger tæt op af skaftet, håret er lige og jævnt.
  2. Medium porøsitet – kutikula er løftet, håret er bølget og lidt tørt.
  3. Høj porøsitet – kutikula er løftet til det maksimale, håret er stift og groft.

Du skal kende dit hår for at vide hvad det har brug for. Effektiv hårpleje er primært baseret på at forstå problemet og finde en løsning for det. En meget åbent kutikula skaber de fleste bekymringer. Dette er fordi at håret er kruset på grund af fugtighed, skrøbelig, mere udsat over for skader forårsaget af frisørens behandlinger eller endda solen. Hvis du gerne vil genoprette hårets sundhed, bør du kende dit hårs porøsitet.

HVORDAN BESTEMMES HÅRETS PORØSITET?

Der et par metoder der tillader at bestemme hårets porøsitet. Det mest effektive er ganske enkelt at observere. Hår med hver porøsitet er forskelligt bare når man kigger på det. Ligesom når du lægger skadet og sundt hår sammen. Du vil se forskellen med det samme.

Hår med lav porøsitet er en karakteristisk hårtype for asiatiske kvinder der har lige og mørkt hår. Håret er glat at røre ved og ret tungt, og mangler volumen. Der er ingen problemer med skæl, spaltede spidser eller skrøbelighed. Det er dog nemt gøre det vådt og så tørre. På den anden side, er hår med lav porøsitet ikke så modtageligt over for styling, så enhver elastik eller krølle er kompliceret.

Hår med medium porøsitet findes hos majoriteten af kvinder rundt i verden. Denne type hånd er typisk bølget og kan være kruset (særligt på grund af fugt). Hårtypen kan lide af skæl, spaltede spidser og skrøbelighed. Dets problem er fedtet hovedbund og tørre spidser. Hår med medium porøsitet er groft at røre ved, mangler glans og dets farve bliver udvasket.

Hår med høj porøsitet er det mest skadede, grove og skrøbelige. Det er hyppigt krøllet og svækket af behandlinger hos frisøren. Den karakteristiske ting omkring denne hårtype er den øgede skrøbelighed, spaltede spidser og overdrevne hårtab. Dette hår mangler glans og det er kruset og meget tørt. Det absorberer omgående vand og mister det lige så hurtigt.

Der er også forskellige metoder til at bestemme hårets porøsitet:

  • vandtest (tag et hårstrå, placer det i vand og observer hvor hurtigt det vil absorbere det og falde til bunden af glasset; hår med høj porøsitet vil synke hurtigt, hår med lav porøsitet vil flyde),
  • kokostest (dæk dit hår med kokosolie og observer dets reaktion; hvis håret er kruset, har du hår med høj porøsitet og hvis håret bliver jævnt, har du hår med lav porøsitet).

Den bedste diagnose du kan få, er ved at besøge en Trichologist. Nogle hårsaloner har trichologist-stationer hvor du kan se dit hår under mikroskop. Denne metode er den mest præcise metode for at bestemme hårets porøsitet. En specialist kan fortælle dig mere om ikke blot tilstanden af hårets kutikula men også din hovedbund.

HVORFOR BØR DU KENDE DIT HÅRS PORØSITET?

Det er nødvendigt at kende dit hårs porøsitet når du vil vælge den bedste hårolie. Oliens egenskaber er forskellige, afhængigt af indholdet af fedtsyrer. Der er tre basale typer:

  • Olier for hår med lav porøsitet med et højt indhold af essentielle mættede fedtsyrer. Her er det primært vegetabilske smør-typer med små partikler der let kan trænge ind i hårstrukturen.
  • Olier for hår med medium porøsitet indeholder mest monoumættede fedtsyrer, f.ek.s omega-7 og omega-9. Her er partiklerne større og olierne bliver beskrevet som semi-tørrende.
  • Olier for hår med høj porøsitet med polyumættede fedtsyrer, f.eks. omega-3 og omega-6. Disse olier er ikke-tørrende da partiklerne her er de største.